Savossa kasvatetaan nyt sirkkoja – Cramo mukana tarjoamalla kasvatustilat

Hyönteisten ja sirkkojen hyödyntäminen elintarviketeollisuudessa on lisääntymässä, kun puhe ekologisuudesta ja kestävän ruoan tuottamisesta kasvaa. Savossa otettiin rohkea askel tulevaisuuteen, kun sirkantuotanto aloitettiin joulukuussa 2017. Mukana projektissa on saanut olla myös Cramo.

Joulukuussa 2017 astui Suomessa voimaan lakimuutos, jolla sallittiin hyönteisten käyttö elintarvikkeena. Sirkantuotantoon erikoistunut Savonia Grasshopper Oy perustettiin samoihin aikoihin lakimuutoksen kanssa. Tervolaisella tomaattitarhalla oli aina ollut kotisirkkoja, jotka nyt päätettiin saada hyötykäyttöön. ”Idea sirkantuotantoon lähti lakimuutoksesta. Yritys on vaatinut paljon työtä ja pioneerimaista otetta”, kertoo toimitusjohtaja Harri Pekkarinen, ja jatkaa, ”Tomaattipuutarhalta kerättiin käsin ensin noin viisi sataa sirkkaa kennoihin. Nyt niitä on jo noin kymmenen miljoonaa”.

Kun sirkkojen kasvatuksen alettiin etsiä tiloja, kääntyi katse kohti Cramoa. Avuksi löytyi vuokrauksesta pois otetut työmaatilat, joista kymmenen varustettiin sirkkojen kasvatukseen. ”Kun pyyntö tuli, lähdin heti selvittelemään mahdollisuuksia auttaa. Saimme nopealla aikataululla tilat asiakasyritykselle, joka varusti tilat kevään 2018 aikana,” kertoo projektipäällikkö Pasi Ponkkonen Cramosta.

Lue koko uutinen